Project Marcinelle



Product informatie

HET IS ROND IN MARCINELLE ! 

De bouw heeft twee jaar in beslag genomen, maar het geduld van de brandweer van Charleroi is meer dan beloond. Hun nieuwe kazerne in Marcinelle is een verbazende constructie geworden. Op 28 oktober was het de feestelijke opening. We hadden een gesprek met Jérôme Morelle van Thomas & Piron Bâtiment die de werf mee leidde.

Wat een indrukwekkend project is dit !

Ja, Thomas & Piron Bâtiment heeft hiervoor een tijdelijke vennootschap opgericht met CIT Blaton. Het Brusselse bureau Samyn & Partners tekende voor het unieke design. Dit was een Design&Build-project dat we in 2012 samen hebben voorgesteld aan de stad Charleroi als antwoord op een openbare aanbesteding. Het was een voorstel met alles erop en eraan: architecturaal ontwerp, bouwteam, stabiliteitsonderzoek, energiestudie, technieken, afwerking, noem maar op.

Is de ronde vorm esthetisch of functioneel ?

Dit cilindervormige gebouw heeft een diameter van 90 meter en is vijf bouwlagen hoog. Over die ronde vorm hebben de architecten zeer goed nagedacht. Er staan hier zestig brandweerwagens en ambulances permanent klaar om uit te rukken. De brandweer had expliciet een gebouw gevraagd waarin ze niet hoefden te manoevreren. Hier kunnen ze dus altijd vooruitrijden. De ronde vorm van het gebouw vergemakkelijkt de circulatie van de interventiewagens, alles is hier één richting. O ja, de brandweer wou ook absoluut een atletiekpiste bij hun kazerne. De architecten hebben ze voorzien op de buitencirkel van het dak. Een schitterend zicht!

Hoe hebben jullie het daglicht aangepakt?

Tijdens de ontwerpfase is daar heel veel aandacht besteed. Het bureau Neo & Ides heeft een grondige lichtstudie gedaan. De brandweer wou bijvoorbeeld een grote sporthal, die zich nu bevindt op niveau drie en vier. Neo & Ides had berekend dat een strook van Cintralux lichtstraten aan slechts één kant van de hal - in combinatie met een façade van Polyclip panelen in polycarbonaat - zou volstaan voor de aanvoer van natuurlijk licht. En inderdaad, overdag is hier geen kunstlicht nodig. In de trappenhal werd jullie RWA systeem, de Skymax, voorzien om bij brand hitte en rook af te voeren.

Jullie hebben ook Skylux iWindows geplaatst?

Het derde niveau heeft een vloeroppervlakte van maar liefst 6.000 m2. Toch krijgen álle lokalen voldoende natuurlijk daglicht binnen dankzij de zeven ingesneden patio’s. De bodem van elke patio is een grote waterbak die het daglicht maximaal terugkaatst. De pompen die deze waterbakken aansturen zijn afgeschermd door iWindow-koepels van Skylux. Leuk om te vermelden: de architecten hebben ze speciaal gekozen omwille van hun strak design.

Klopt het dat de brandweer groenten gaat kweken op het dak? 

Ja, dat klopt (lacht). Op het dak bevindt zich de kantine van de kazerne. Om de keuken van verse groenten te voorzien, hebben de architecten een serre en een moestuin voorzien. De zaden zijn al aangekocht!

Info

  • LandBelgiĆ«
  • Architectnvt