skylux - Een rijke geschiedenis

Een rijke geschiedenis

EEN GLORIEUS FAMILIEVERHAAL

De eerste generatie. Grootvader Albert ziet het licht.

In 1954 start grootvader Albert Glorieux met een glas- en spiegelgroothandel in Kuurne. Albert heeft een neus voor zaken en ziet het potentieel van kunststof. In 1961 produceert hij de eerste golfplaten onder de naam Glovo Plastiek. Zeven jaar later start hij met de productie van polyester lichtstraten. In 1971 - TADAA! - zien de eerste lichtkoepels het licht.

Albert, Pierre en Rik, samen Alpiri.

Samen met zijn zonen Pierre en Rik richt Albert Alpiri Plastics op voor het produceren van polyesteropstanden voor de lichtkoepels. De naam Alpiri verandert na een paar jaar in AG.Plastics. Juist, AG staat dus voor Albert Glorieux. Het bedrijf groeit en verhuist in 1981 naar het nabijgelegen Stasegem.

A.G. Plastics Geschiedenis - Magazijn en vrachtwagens

De tweede generatie. Zoon Rik ziet het groots.

Voor AG.Plastics is 1982 letterlijk een zwart jaar: een hevige brand verwoest de volledige koepelvestiging. Twee jaar lang moet de productie een tijdelijk onderkomen zoeken in de buurt. In 1983 gaat Albert Glorieux op pensioen en de zonen nemen zijn twee firma’s over. Pierre zet de glashandel verder, Rik neemt AG.Plastics voor zijn rekening.

Brand bij A.G. Plastics

Onder Rik neemt AG.Plastics een hoge vlucht. Het gamma breidt enorm uit: naast lichtkoepels komen er ook veranda’s, dakgoten, pvc-opstanden, lichtstraten … De infrastructuur groeit mee, er komen steeds nieuwe bedrijfsgebouwen en -terreinen bij. Eerst in de Spoorwegstraat, en als dat niet genoeg blijkt, ook in de Spinnerijstraat.

Altijd maar beter

De sky is the limit voor Rik en zijn team. Ze nemen bedrijven van toeleveranciers over en blijven continu innoveren. Na een ontwikkelingsproces van ruim vier jaar lanceren ze in 2012 de Skylux Window, een pvc-raam met superisolerend veiligheidsglas. En ook bij de lichtstraten en veranda’s blijven de innovaties volgen.

De derde generatie. Jean zet de droom verder.

Op 6 augustus 2014 gebeurt het ondenkbare: Rik komt om het leven in een tragisch vliegtuigongeval. Familie, vrienden en werknemers zijn erg geschokt. Maar niemand twijfelt aan de toekomst van AG.Plastics want Rik had een stevig team rond zich verzameld. Zoon Jean, die al 10 jaar actief was binnen het bedrijf, neemt de leiding over.

Met veel passie zet Jean het levenswerk van vader Rik verder en geeft het bedrijf nieuwe impulsen. Dat doet hij samen met alle 280 medewerkers. De bedrijfsterreinen strekken zich intussen al uit over 14 hectares

Een nieuwe mijlpaal.

In 2016 verandert de naam van AG Plastics naar Skylux en verbaast Skylux de wereld met de lancering van iDome, iWindow2 en iWindow3. Drie innovatieve lichtkoepels die uitblinken op het vlak van isolatie, lichtinval, rendement en esthetiek. De reacties zijn erg enthousiast.

Jean en zijn team zetten steeds meer in op nieuwe markten. In 2016 starten ze met de bouw van een fabriek in Tsjechië. Niet om goedkoper te produceren, maar om snel en efficiënt te kunnen leveren aan de huidige en toekomstige klanten in Oost-Europa. Daarnaast breiden de activiteiten zich verder uit in oa Denemarken, Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland
De missie luidt meer dan ooit: iedereen moet kunnen genieten van de voordelen van daglicht. Hello daylight!